Saturday 8 May 2010

De final 2

Azi a fost o zi ploioasa si metroul e oricum oprit, asa ca am stat in casa, deci continuam rezumatul.
Cont in banca - am avut multe aventuri. Teoretic se poate face usor la Halifax, Barclay sau HSBC (pe bani). Aveti nevoie de o dovada de adresa. Halifax va trimit ei o hartie pe care o semnati si o accepta pe post de dovada; Schimbarea permisului de conducere (70£, 2 saptamini) e alta metoda; telefon la compania de utilitati pentru schimbare titular si asteptati sa soseasca o factura cu numele vostru pe ea (poate dura peste 1 luna) e cea mai utilizata dovada

Jobs. Acesta e un punct unde noi ne-am oprit. Desi am peste 10 ani in IT(programare dar si hardware) din 120 CV-uri depuse am fost chemat la 2 interviuri. Spre deosebire de Romania slujbele 'medii': vanzator, lucrator la supermarket, secretariat, sofer nu se gasesc. am pus 30 de cv-uri (adaptate) pe diferite domenii fara rezultate. Pentru multe meserii trebuie certificare (paznic, observator camere de securitate, constructii). Deci e imposibil sa prinzi un loc si nu iti permiti sa faci cursuri doar 'poate poate'. Tot ce am gasit e in curatenie, cu un salariu intre 600-800£ lunar. Este bine sa folosesti forumurile romanesti, orice recomandare poate fi vitala.
Impotriva a ce vei auzi pe site, multi nu accepta versiuni 'gri'. Adica sa fii self-employed si salucrezi ca angajat. Englezii nu sunt chiar obisnuiti sa 'ocoleasca legea'

Daca ai chef de experimente (mai ieftine) ia-ti o cartela de telefon de aici prin cineva, primeste-o activata si cu roaming in Romania, pune in Cv-ul ca stai in Londra (cu adresa unui prieten, telefonul tau) si aplica la slujbe. Aici primul interviu e telefonic, te va ajuta sa iti faca o idee cati te cheama la interviu, ce valoare de piata ai, cata engleza stii. Nu spune ca esti in Ro, doar ca nu esti disponibil decat intr-o saptamana.

Un prieten care sa te indrume / cazeze la inceput la el / sa iti traca o factura pe numele tau iti poate salva destui bani. Cauta-ti :).


Concluzii:
- Toata scoala si experienta din romania sunt nerelevante pentru ei.
- Discrimarea este incredibila, desi niciodata recunoscuta. Englezii te vor arde pentru ca esti emigrant, ceilalti emigranti te vor ura pentru ca le amintesti de viatza lor de inceput. trebuie sa fii pregatit sa incepi de la -2, nu de la 0. Discriminarea nu poate fi explicata, nu e identica cu cea aplicata de noi maghiarilor/ tiganilor, dar o vei simti.
- Limba este esentiala. Multi pe aici nu vorbesc engleza decat partial, astfel incat sinonimele nu vor ajuta. ei stiu un cuvant, ala trebuie folosit. Verifica-te de 10 ori.
Ex. pentru apa minerala e 'sparkling water'. Daca spui 'carbonated water, soda, water with bubles' nu vor intelege ce vrei. Va fi fustrant pentru ca pe tine te vor considera vinovat.
- Solutia va fi sa stai in camera 'shared' si sa muncesti ca necalificat. Esti dispus sa faci asta 2 ani?
- Ai nevoie de 5000£ - cheltuielile pe 3 luni - pe care trebuie sa fii dispus sa le pierzi.
- Distantele sunt ingrozitoare in Londra- incearca sa te gandesti ce mai poti face in casa dupa 12 ore de munca/drum.

No comments: