Friday 7 May 2010

De final 1


Pentru ca ne pregatim de plecare si nu stiu cat timp vom avea, o sa incep sa pun cateva sfaturi/pareri/concluzii. Viatza reprezinta timpul si experienta castigata si din acest punct de vedere au fost 2 luni pline pe care le-am trait intens. In fiecare zi am invatat ceva nou si asta a facut sa simtim ca traim fiecare clipa. Deci, daca ai bani de pierdut, experienta emigrarii e unica.

Cazarea costa 300-400£ pe luna in camera si 600-700£ in garsoniera/apartement. Dezavantajele in camera sunt:
- frig, trebuie sa fie un consens cu caldura, si englezii cam traiesc in frig. In general proprietarul va fi econom.
- spalatul locurilor comune (wc, bucatarie,living) dupa altii. Evident, s-ar putea sa deranjeze rau.
- conversaatie fara sa vrei. Daca stai cu proprietarul / altii , unii vor avea chef sa afle diverse despre tine. Poate nu esti genul de stat la barfa, mai ales dupa o zi de munca.
- arome ciudate de bucatarie africana/indiana. Si credeti-ma ca aromele alea nu sunt usor de suportat pentru un neavizat.
- Intr-o casa mare (de 6 camere) vei ajunge sa nu stii nici cu cine imparti casa. Cheltuielile comune cand unul pleaca vor pica pe cei ramasi.
Acestea sunt dezavantajele pe care le stiu eu. Pot aparea toate/ cateva/ nici unul. Ma rog, frig va fi oricum :)
A gasi cazare in Londra poate fi dificil (mai ales garsoniere, care sunt f rare). In principiu cauti pe un site specialiazat si suni la agent sa aranjezi o vizualizare. nu te duce pe la agentii 'la noroc', nu prea merge. Pentru camera o solutie poate fi si citirea anunturilor de la anumite chioscuri (se pun pe geam tot felul de oferte). Daca nu stii Londra, nu pune mai mult de 2 vizualizari pe zi.

ATENTIE: Unii vorbesc prin casti (cei de la call center) vei avea dificulati sa te intelegi cu ei.
Desi internetul pare larg raspandit, nu vor raspunde la mail-uri sau alte chestii din astea prea high-tech pentru ei. Pistoneaza-i la telefon, e mai greu sa evite munca prin aceasta metoda.

Transport. Iti iei un card Oyster. E f destept, il incarci de la aparat cu cat vrei (recomand 50£ initial) si iti opreste el functie de zone. Merge pe metrou si autobuz. Nu depaseste valoarea unui abonament pe zi. E singura solutie daca nu stii ce si cum. Mai exista si altele, in timp, dar 90% asta veti folosi mereu. E scump, costa cam 100-200£ pe luna.

Va urma...

No comments: